Ανακοίνωση - Δελτίο Τύπου

Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «ο Ποσειδών» μετά από μια επιτυχημένη και πλούσια πορεία δεκαέξι και πλέον ετών, έχει συμβάλλει σε διάφορους τομείς του Πολιτισμού μας και στην αναβίωση και προβολή εθίμων του τόπου μας. Όμως φέτος ένα ατυχές και απρόβλεπτο γεγονός μας ανάγκασε στην διακοπή της εκδήλωσης στην παραλία των Αγκαθωπών.

Το Δ.Σ του Συλλόγου αισθάνεται την ανάγκη να πληροφορήσει τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής για το ατυχές γεγονός πρόκλησης πυρκαγιάς που συνέβη το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 στην περιοχή των Αγκαθωπών, προς αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο.

Το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη και ενταγμένη στο πρόγραμμα, «Σύρος Πολιτισμός 2016» εκδήλωση «Το τράβηγμα πεζότρατας και το ψήσιμο της σαρδέλας» στην παραλία των Αγκαθωπών με την συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Τοπικού Συμβουλίου Ποσειδωνίας και του Συλλόγου των Ερασιτεχνών Αλιέων Ποσειδωνίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σύλλογος των Ερασιτεχνών Αλιέων, όπως κάθε χρόνο συμμετείχε με βάρκες, κάνοντας χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων, για δημιουργία εφέ στην εκδήλωση. Δυστυχώς μια ατυχής και όχι εσκεμμένη ρήψη ληγμένης φωτοβολίδας, έγινε η αιτία πυρκαγιάς στην αρχή εντός του οικισμού της Ποσειδωνίας περιοχή «Πλατουλό» και στην συνέχεια επεκτάθηκε προς το βουνό «Τούρλος – Κόμητο» και προς τα «τρία Λαγγόνια», όπου και έγινε ολική κατάσβεση, χωρίς ιδιαίτερες ζημιές, πλην χορτολιβαδικής έκτασης από ξερά χόρτα και άγριους θάμνους.

Κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς τα περισσότερα μέλη του Συλλόγου των Ερασιτεχνών Αλιέων αλλά και πλήθος νέων ανθρώπων που βρίσκονταν στην περιοχή της εκδήλωσης, με παρότρυνση μου προσωπική, βρέθηκαν στο σημείο της πυρκαγιάς, συμβάλλοντας στην κατάσβεση, με μοναδικό όπλο κλαδιά από πικροδάφνες και ελιές. Ο λόγος της μη άμεσης διάλυσης της εκδήλωσης, κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων, σκοπό είχε να μην δυσχεράνει την άφιξη των πυροσβεστικών οχημάτων και υδροφόρων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που θα συνέβαινε εάν αποχωρούσαν μαζικά οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, μέσω της ίδιας οδού.

Ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ποσειδωνίας και υπεύθυνος της εκδήλωσης και εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε Δημόσια για την άμεση ανταπόκριση την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ιδιαιτέρως: τον Διοικητή Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων Νοτίου Αιγαίου και υπολοίπων αξιωματικών και υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, των εθελοντών, των κατοίκων της περιοχής, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, την Ελληνική Αστυνομία και τον Σύλλογο Κυνηγών Σύρου. Επίσης τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ποσειδωνίας, που από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς βρέθηκαν στο σημείο της πυρκαγιάς καθώς και υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών του Δήμου και ειδικά της καθαριότητας με τον αντίστοιχο Αντιδήμαρχο και μέλος Πολιτικής Προστασίας που με υδροφόρες του Δήμου συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ποσειδωνία 9/8/2016

Για το Δ.Σ
ο Πρόεδρος
Μάρκος Ρούσσος
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ